Naast honden en katten hebben veel konijnen en andere knaagdieren ook last van vuurwerkangst. Zij proberen zich te verstoppen door zich klein te maken, of ze vluchten juist door hard te rennen. Of ze gaan stampen. De volgende tips kunnen je helpen een fijne omgeving voor je konijn(en) of andere knaagdieren te creëren en hun angst voor vuurwerk te verminderen.

Buitenkonijnen

  • Verplaats je konijn(en) naar een garage waar ze meer beschutting hebben en er geen al te groot temperatuurverschil is. Als dat niet kan en er in huis een groot genoeg binnenverblijf is, neem ze dan een paar uur mee naar binnen. Laat ze daar niet de hele dag of nacht staan, omdat het grote temperatuurverschil slecht is voor hun gezondheid. Laat ze het liefst in hun eigen hok, dat vermindert stress.
  • Laat je je konijn(en) buiten staan, sluit ze dan goed op in hun hok en laat ze niet los in een ren. Doe een deken over het hok dat de geluiden en lichtflitsen wat afschermt en voorkomt dat er vuurwerk in het hok kan komen. Houd wel genoeg ruimte vrij voor frisse lucht.
  • Laat je konijn(en) op tijd wennen als je (grote) aanpassingen gaat doen aan hun leefsituatie, om extra stress te voorkomen.

Binnenkonijnen

  • Laat de harde geluiden en lichtflitsen minder opvallen door achtergrondmuziek op te zetten en de gordijnen te sluiten. Of doe een deken om het hok, maar houd wel genoeg ruimte voor zuurstof vrij.

Algemene tips

  • Geef je konijn(en) veel hooi en stro, zodat ze genoeg kunnen eten en zich erin kunnen verstoppen. En geef ze voor middernacht nog iets lekkers of een speeltje met voedsel als afleiding.
  • Zorg voor goede schuilplaatsen voor je konijn(en); plaats bijvoorbeeld kartonnen dozen.
  • Maak het hok niet meer schoon zodat ze hun eigen geur blijven ruiken.
  • Laat je konijn(en) een beetje met rust en geef niet meer aandacht dan normaal, dan voorkom je dat je juist hun angst bevestigt of dat ze jou met het vuurwerk associëren.

Ook konijnen en andere knaagdieren kun je trainen tegen vuurwerkangst. Laat eerst zachte vuurwerkgeluiden horen en beloon ze, en bouw dit heel rustig op.