Wat doet de Dierenambulance?

De stichting Dierenambulance Nijmegen (DAN) helpt individuele dieren in nood. Gemotiveerde vrijwilligers staan dag en nacht klaar voor de hulpverlening. Voor de directe hulpverlening beschikt de DAN over vier ambulances en de daarbij behorende hulpmiddelen (EHBO-materiaal, vangmiddelen enz.), een rubberboot en een paardentrailer. Daarnaast heeft de DAN diverse opvang- en revalidatiefaciliteiten, waaronder een vogelasiel en een opvang kleine zoogdieren. De coördinatie van de hulpverlening gebeurt vanuit de basispost in Nijmegen

HULPVERLENING BIJ ONGEVALLEN/DIEREN IN NOOD 

Elk dier dat hulpbehoevend is, kan rekenen op de DAN. EHBO, opvang, revalidatie, dierenarts, grootbrengen en uitzetten behoren tot de mogelijkheden. De DAN probeert het betrokken dier zo snel mogelijk te helpen.  Het dier wordt ter plaatse geholpen en/of naar de dierenarts vervoerd.

INHEEMSE DIEREN

Alle inheemse beschermde dieren, zoals kleine zoogdieren en vogels, worden door de DAN zelf opgevangen. Daartoe zijn de door het ministerie van EL&I vereiste vergunningen bij de DAN aanwezig. De DAN is op 11 april 2008 aangenomen als lid bij het VOND (Vereniging Opvang Niet-gedomesticeerde Dieren).

ZWERFDIEREN

De DAN is voor de gemeente Nijmegen, Beuningen, Beek Ubbergen, Druten, Gennep, Groesbeek, Heumen, Mook, en Millingen aan de Rijn officieel het centrale meldpunt voor gevonden en vermiste huisdieren. De DAN houdt hiervan een registratie bij. Een gevonden huisdier is een ‘gevonden voorwerp’. De bovenstaande gemeentes hebben besloten dat niet meer de politie deze taak van registratie uitvoert, maar de DAN. Dit houdt in, dat indien een inwoner in Nijmegen, Beuningen, Druten, Beek-Ubbergen, Gennep, Groesbeek, Heumen, Mook, Millingen aan de Rijn een huisdier vindt, dit aan de DAN zal moeten melden. Mocht u toch bij de politie zwerfdieren melden, of andere gevallen waar dieren bij betrokken zijn, dan verwijst de politie u direct door naar de DAN. Samen met het dierenasiel zal zo spoedig mogelijk de eigenaar opgespoord worden.