In onze vorige post noemden we een aantal tips om vuurwerkangst te verminderen bij honden, maar ook veel katten ervaren deze angst. In grote lijnen hebben zij behoefte aan eenzelfde veilige omgeving als honden en gelden voor beide dierensoorten dezelfde tips, maar omdat katten vaak onafhankelijker zijn en vaker buiten gelaten worden, focussen we hier specifiek op tips voor katten.

  • Laat je kat binnen op oudejaarsdag en -nacht. Als jouw kat gewend is buiten te zijn, lok deze dan bijvoorbeeld met iets lekkers. Zorg ervoor dat de kat niet zelfstandig naar buiten kan door het kattenluik en alle ramen en deuren te sluiten.
  • Ook bij katten wordt de angst gevoed door hun gevoeligheid voor harde geluiden en felle lichten, dus probeer deze prikkels van vuurwerk te verminderen. Sluit de gordijnen, zet de tv aan of muziek op, en/of doe spelletjes met voeding met je kat als afleiding. Je kunt de aandacht ook regelmatig verleggen door het eten over de dag te verdelen.
  • Blijf thuis bij je kat zodat deze zich zo veilig mogelijk voelt. Voorkom het liefst te veel drukte, dus organiseer geen groot feest bij jou thuis.
  • Creëer een rustige plek in huis waar je kat zich veilig voelt en zich kan terugtrekken. Dit kan bijvoorbeeld een aparte rustige kamer zijn of een eigen holletje achter de bank waar je een kattenmand (of doos, als dat meer gewaardeerd wordt) kunt neerzetten.
  • Blijf zelf rustig en behandel je kat net als anders. Geef aandacht als dat gewenst is, maar reageer niet overdreven op ander gedrag bij je kat om bevestiging van de angst te voorkomen. Straf angstige reacties nooit.
  • Pas op met medicatie. In sommige gevallen kan dit verlammen zonder de angst weg te nemen, waarbij de verlamming alleen maar meer angst kan veroorzaken. Overleg altijd met de dierenarts als je kalmeringsmedicatie overweegt.

Als je kat erg bang blijft, kun je katten -net als honden- al eerder in het jaar laten wennen aan vuurwerk door ze vuurwerkgeluiden te laten horen. Begin met zachte geluiden en bouw dit rustig op. Heb geduld en let op de reactie van je kat.