Van december tot augustus is het ‘rammeltijd’, oftewel paartijd bij hazen. Er worden nu veel jonge haasjes gevonden waarvan aangenomen wordt dat ze door hun moeder verlaten zijn. Om de beestjes te helpen, nemen veel vinders zo’n haasje mee en contacteren ons of andere wildopvangcentra. Heel goed bedoeld, maar doe dit niet! Laat het haasje met rust of, in geval van twijfel, bel een dierenambulance of wildopvang voor advies. In de meeste gevallen is het haasje namelijk helemaal niet verlaten.

Hazen hebben geen diepe holen zoals konijnen, maar legers, ondiepe kuilen in het gras of aan de bosrand. Hierin kunnen hazen wel drie keer kleintjes krijgen. Per keer worden er meestal twee of drie haasjes geboren, gelijk met haar en met oogjes open. Na een paar dagen verlaten ze het leger al en verschuilen zich individueel in de buurt van hun geboorteplek in de vegetatie. ’s Avonds komt moederhaas terug naar het leger waar ze haar jongen met een laag brommend geluid roept en ze binnen vijf minuten zoogt. De rest van de tijd lijken ze dus verlaten, maar dat wordt gedaan om ze zo goed mogelijk weg te houden van roofdieren. En over het algemeen komt moederhaas altijd terug. Zelfs als zij dood is, worden de jongen nog gezoogd door andere moeders met jongen in de buurt.

Laat ze het liefst dus met rust, maar bel ons of een andere dierenambulance of wildopvang voor advies als het haasje gewond is of als je twijfelt over de gezondheid. Of als een haasje is gepakt door een kat of een hond (ook zonder zichtbare verwondingen) of wordt aangevallen door vogels. Zelf kun je aan hun veiligheid bijdragen door honden in landbouwgebieden aan de lijn te laten en katten op eigen terrein te houden. Een andere tip is om van binnen naar buiten te maaien als je graslanden bezit.