Veel honden zijn enorm bang voor vuurwerk. Ze herkennen de plotselinge luide knallen (honden hebben een veel sterker gehoor dan wij) en flitsen als gevaar. Sommige honden schrikken en blaffen alleen even, terwijl andere doodsbang zijn en zich al weken trillend in een hoekje verstoppen. Je zult niet altijd alle angst bij je hond weg kunnen nemen, maar de volgende tips kunnen je wel helpen dit wat te verminderen en het je hond zo comfortabel mogelijk te maken tijdens oud en nieuw.

  • Laat je hond niet meer uit na 22:00 uur ’s avonds om blootstelling aan het hoogtepunt van het vuurwerk te voorkomen. Ga dan ’s nachts eventueel nog een keer kort met je hond naar buiten. Het beste houd je je hond in de periode rondom oud en nieuw aangelijnd, aangezien honden soms zo bang zijn of zo kunnen schrikken dat ze in paniek wegvluchten.
  • Behandel je hond zoals je dat normaal ook doet. Het is belangrijk niet té sterk te reageren op de situatie. Als jij angstig of te troostend reageert, bevestigt dit de reden voor angst bij je hond. Geef je hond wel aandacht als daar om gevraagd wordt en vergeet niet dat je je hond nooit moet straffen bij angstige reacties!
  • Leid je hond af van het vuurwerk zodat daar minder focus op ligt. Je kunt bijvoorbeeld de tv of radio aanzetten en de gordijnen sluiten om de knallen te overstemmen en de lichtflitsen te dimmen. Of richt de aandacht van je hond vaker op positieve dingen door regelmatig lekker met je hond te spelen of de dagelijkse hoeveelheid eten wat meer over de dag te verdelen.
  • Wees voorzichtig met het gebruik van medicatie. Soms blijft de gevoeligheid en angst voor het vuurwerk namelijk wel, maar kan de hond er niet meer op reageren of er op de gewenste manier mee omgaan. Overleg hierover met je dierenarts.

Als bovenstaande tips niet genoeg helpen en je hond heel bang blijft, kun je je hond ook trainen tegen vuurwerkangst. Begin hier op tijd in het jaar mee. Stel je hond bloot aan vuurwerkgeluiden en beloon kalm gedrag. Begin wel met zachte geluiden en bouw dit heel rustig op, afhankelijk van hoe je hond reageert! Er bestaan ook professionele vuurwerktrainingen.