Weten jullie het nog? Op dierendag, afgelopen oktober, zijn we als Dierenambulance Nijmegen e.o. een Tikkie-actie gestart. Hiermee hebben we € 500,- ingezameld voor egelmelk en benodigdheden om jonge verweesde egeltjes te kunnen helpen. Dankzij jullie bijdrage hebben we hebben een goede voorraad speciale melk voor de egels kunnen kopen, en daarnaast ook speciale warmtematjes en kruiken. Van alle opgevangen egeltjes, hebben er in totaal 28 bij ons in de opvang overwinterd, vaak na wondverzorging of medicatie. Enkele weken geleden hebben we de egeltjes uit onze opvang weer uitgezet in de natuur. Jullie bijdrage is dus uitstekend van pas gekomen en namens alle opgevangen egels: heel veel dank!

Wist je dat: Winterslaap is eigenlijk een verkeerde benaming voor de rust die egels in de winter nemen. De egels worden namelijk tijdens hun ‘winterslaap’ af en toe wakker om wat te eten. Dit doen ze om hun vetreserves aan te vullen. Eigenlijk kun je dus beter spreken van egels in ‘winterrust’.

Om in winterrust te kunnen gaan, moeten de egels, en zeker de jonge egeltjes, goed op gewicht zijn (minimaal 600 gram). In de winter is het namelijk moeilijk om voedsel te vinden. Als de egel aan het begin van de winter onvoldoende vetreserves heeft, zal het te veel energie kosten om tijdens de winterrust voedsel te vinden om de vetreserves weer op te bouwen. In onze opvang brengen we de jonge egels op gewicht door intensieve flesvoeding voordat ze in de natuur kunnen worden teruggeplaatst.

De jonge egeltjes die laat in het seizoen binnenkomen moeten na de flesperiode hun winterrust bij ons uitzitten (of eigenlijk liggen). In onze opvang, slapen ze niet onder bladeren maar in een slaapzakje van krantensnippers. Verder worden ze tijdens hun winterrust gemonitord en krijgen speciaal egelvoer. Begin maart kunnen we de egeltjes uit onze opvang weer in de natuur uitzetten. Misschien kom je er binnenkort wel eentje tegen in het bos of in je eigen tuin!

Wist je dat: Vanaf 1 mei starten we een nieuwe Tikkie voor extra couveuses voor jonge en verzwakte dieren in onze opvang. Hierover binnenkort meer!