In deze tijd van het jaar kan het goed zijn dat je een schaap ziet dat op zijn rug terecht is gekomen. Ze kunnen bijvoorbeeld in die positie terechtkomen door per ongeluk naast een kuil te gaan liggen of doordat ze hun rug proberen te krabben. Door hun enorm zware wintervacht of doordat ooien drachtig zijn, kunnen ze vaak niet meer zelfstandig overeind komen. Het is van belang een schaap dat op zijn rug ligt zo snel mogelijk overeind te helpen, omdat deze positie erg gevaarlijk is. Het gas in de pens (één van hun vier magen) dat normaal vrijkomt tijdens het herkauwen, kan in deze houding namelijk niet meer vrijkomen. Zodra het gas toeneemt, zal de maag uitzetten en de longen verdrukken, en kan het schaap stikken. Rol het schaap echter nooit om via zijn zij, want dan kan de maag kantelen en kan het schaap alsnog doodgaan.

Zie je een schaap op de rug? Volg dan zo snel mogelijk de stappen in de afbeelding om het dier weer veilig overeind te helpen. Hier zie je hoe Erik Goemans van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming dit in de praktijk toepast. Lukt het zelf niet? Waarschuw dan direct de boer of bel 144 of de lokale dierenambulance.

Als het schaap op tijd geholpen is, zal hij meestal binnen 10 minuten weer gaan grazen. Als het schaap langer op zijn rug heeft gelegen, zal hij in het begin slingeren bij het lopen. Blijf erbij en let op dat het dier niet opnieuw omvalt of in een sloot terechtkomt, totdat het schaap weer normaal loopt en gaat grazen.

Infographic: Dierenbescherming