Grote kans dat je ze al hebt gespot, want ze groeien ineens overal: grasaren. Grasaren zijn zaden van een grassoort die je veel in bermen en in velden vindt. Aan een grasaar zitten haren die kunnen afbreken als je huisdier er langs of doorheen loopt. Vervolgens kunnen deze in de huid – vaak bij de poten – of openingen als de oren, ogen en neus kruipen. Doordat deze haren weerhaken hebben, raken ze niet zelf los maar kruipen ze juist verder in de huid. Hier kan het ontstekingen en zwellingen veroorzaken. In ernstige gevallen kan zo’n grasaar nog dieper naar binnen kruipen en de longen of andere vitale organen beschadigen. Grasaren kunnen dus erg gevaarlijk voor honden zijn.

Voorkom dat grasaren jouw hond verwonden door gebieden met grasaren te mijden en je hond na elke wandeling goed te checken. Let ook op signalen zoals wrijven over de ogen, gezwollen oogleden, vloeistof die uit de ogen of neus komt, moeite met slikken of kauwen, constant likken of bijten aan de poten en mank lopen.

Als je een grasaar in de huid of een opening van je hond vindt, wordt aangeraden deze door de dierenarts te laten verwijderen. Doordat de haren weerhaken hebben, kan er een stuk achterblijven als je het zelf probeert te verwijderen, dat daarna alsnog verder het lichaam in kan kruipen.