In december gaven we tips om vuurwerkangst bij verschillende soorten huisdieren te verminderen. De meeste tips waren nuttig om de angst op de korte termijn te verminderen, maar je kunt de angst ook dieper aanpakken zodat je huisdier op de lange termijn minder angst ervaart. En als je er vroeg bij bent is het natuurlijk het mooiste om te voorkomen dat de angst zich überhaupt ontwikkelt. Honden zijn bijvoorbeeld vanaf 3 weken oud heel nieuwsgierig en onverschrokken, terwijl ze vanaf 12 weken juist snel schrikken en angstiger zijn. Door ze al in die eerste periode bekend te maken met onverwachte harde geluiden zullen ze eraan wennen en er later minder bang voor zijn.

Maar ook bij oudere dieren die al bang zijn voor vuurwerk is het zeker mogelijk deze angst te verminderen. Een goede manier om dit voor elkaar te krijgen, is door je huisdier te trainen plotselinge harde geluiden met iets positiefs te associëren. Deze methode kan bij honden en katten gebruikt worden, maar ook bij knaagdieren en vogels. Hiervoor kun je gebruik maken van speciale cd’s, maar ook allerlei filmpjes op Youtube, waarop vuurwerkgeluiden te horen zijn. Door de koppeling van deze geluiden op de achtergrond en het belonen en/of spelen met je hond, zal je hond die geluiden met de beloning of een speeltje gaan associëren. Het is belangrijk de geluiden heel zacht af te spelen en langzaam op te bouwen, en het volume te verlagen als je huisdier angstig reageert. Straf je dier nooit bij angstige reacties. Gebruik iets lekkers of een speeltje dat je alleen tijdens de vuurwerktraining gebruikt, zodat je huisdier geïnteresseerd blijft.

Voor honden zijn er ook hondenscholen die vuurwerktraining aanbieden, maar kies bij voorkeur voor een-op-eensessies en geen groepstraining om het versterken van de angst bij jouw hond door een andere bange hond te voorkomen.

Bron: Medpets