Behouden vaart! En vlucht…

Behouden vaart! En vlucht…

Volwassen, zelfstandig en doorvoed zijn ze klaar voor het avontuur! Een samengesteld nest eenden met een surrogaatvader hebben nu eindelijk een groot zwembad. En ook de eerste grootgebrachte kauwen, eksters en kraaien kunnen wat meer vleugelslagen gaan maken.

Wat een uilskuiken!

Deze enorme pluizenbol zat begin mei in het bos op de grond. Een vreemde plek voor een jonge ransuil. Na een nachtje in de opvang, onderzoek en overleg, is er besloten om de gezonde takkeling terug in de boom waaronder het gevonden was te zetten. Bij terugzetten bleek ook al snel dat de ouders nog aanwezig waren en reageerden op de kleine takkeling. De melders wonen in de buurt en houden het in de gaten. Vooralsnog gaat het goed!

De naam takkeling komt van het gedrag voordat ze kunnen vliegen. Ze verblijven namelijk een weekje, nadat ze uit hun nest komen, tussen het groen van de bomen. Ze klimmen van tak naar tak totdat ze hun vleugels spreiden! Succes uilskuiken!

Het welzijn van jonge vogels

Twijfelt u over het welzijn van een jonge vogel? Lees onderstaand artikel alvorens actie te ondernemen. Daarnaast kunnen onze centralisten u ook bijstaan in raad, bij de vondst van een jonge vogel.

https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/gevonden-vogeltjes?fbclid=IwAR0JGymBZJ0l7T_3TaTpu-VVcCEs7VQYQ1XszZ1ikcukaNknjOQoYOYit8M

Dieren uitzetten

Een dag van een dierverzorger, met op het programma één van de allerleukste taken: dieren uitzetten! Vandaag zwaaiden wij onze eerste volgroeide konijnen en hazen uit. Na veel melk, tijd en energie zijn ze klaar om de weide wereld in te gaan.

Geniet mee met deze prachtige beelden! https://www.youtube.com/watch?v=JIdSNVcnVPs&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3sMtMitgu586hUVDPewZuwO2rhB-lqfs9qOT9Tcv4cOEate-z39EmphR4

De DAN in het nieuws

Half mei kregen wij de melding dat een vogeltje een klas in was gevlogen en daar behoorlijk veel lawaai maakte. “Ojee, mama is kwijt!” Wie zou niet gaan krijsen?

Met een speciaal gevoel voor timing verstoorde de vogel het eindexamen Biologie. Helaas voor de leerlingen zat de vogel hoog en droog en hebben wij geen tijd om met een netje achter elk gezond vogeltje aan te rennen.

Ironisch genoeg werd deze vogel herkend als een koolmees, wat gelijk een puntje aftrek zou zijn, mocht het een examenvraag zijn geweest. Het vogeltje is natuurlijk een pimpelmees en we hopen dat ‘ie in goede gezondheid is vrijgelaten.

https://www.gelderlander.nl/dossier-examens/tjilpend-koolmeesje-zet-examen-op-zijn-kop-hij-ging-maar-door-met-herrie-maken~a74752be/?fbclid=IwAR0FE3aK_56TpuWBMs7bKgYY9MPnnmzxz7WFXniM9kae46AAxQsY4kRd2TE

Vrijwilligers communicatie en PR

Wist u dat…

… wij ook vrijwilligers zoeken voor communicatie en PR? Onderstaande flyer geeft een goed beeld van wie, wat en waarom. Enthousiast? Meld je aan en help een handje mee. Ook na 3 juni kun je je nog aanmelden.

Konijnen

Soort: Verschillend

Geslacht: Mannelijk en vrouwelijk

Leeftijd: Jong volwassen en volwassen

Gesteriliseerd/gecastreerd: Alle rammen zijn gecastreerd, een enkele voedster gesteriliseerd.

Bijzonderheden: Zie tabblad omschrijving voor meer details.

Rapportnummer: –

Labelnummer: –

In onze kleine huisdierenopvang zitten momenteel zo’n tien konijnen die allemaal op zoek zijn naar een nieuw huisje waar zij met een vriendje of vriendinnetje een fijne toekomst tegemoet gaan.

Hieronder staan een aantal foto’s van konijnen die momenteel bij ons in de opvang verblijven. Let op: dit geeft een globaal beeld van de konijnen die wij hebben. Het kan zo zijn dat konijnen inmiddels geplaatst zijn op het moment dat u dit leest. Wij doen ons best om zo snel mogelijk onze site aan te passen.

Via het e-mailadres herplaatsing@dierenambulancenijmegen.nl kunnen wij u verder helpen wat betreft uw konijnenwensen. In reactie op uw e-mail zullen ook onze mogelijkheden en voorwaarden voor het herplaatsen duidelijk worden.

Sponsoring | Dierenlot & Stichting het Waardige Dier

Vorige week hebben we een nieuwe stellage met intakehokken in de opvang kunnen plaatsen. En wat zijn we er blij mee!

De intakehokken zijn speciaal voor ons gebouwd door Jelmer Sinnema. Voorzien van makkelijk schoon te maken deuren en binnenzijdes zonder hoeken. Hierdoor kost het de dierverzorgers minder tijd om de hokken schoon te maken. Tevens zijn de onderste hokken voorzien van warmtelampen, zodat dieren die ’s avonds en ’s nachts door de ambulance worden binnengebracht meteen warm weggezet kunnen worden.

Met dank aan Stichting DierenLot en Stichting het Waardige Dier die gezamenlijk deze nieuwe hokken gefinancierd hebben.

Eerste twee groepen jonge eenden uitgezet!

Het is druk in de opvang! De dierenambulances rijden af en aan. De chauffeurs en bijrijders hebben soms net tijd om een broodje te smeren. De dierverzorgers werken van s‘ochtends vroeg tot ’s avonds laat om, onder andere, alle jonge dieren te voeren. De centralisten hebben het ook behoorlijk druk en maken veel praaturen. Melders komen dieren, voornamelijk jonge verweesde of gewonde vogels, brengen. Hier zijn wij heel erg dankbaar voor!

Er komen dagelijks dus behoorlijk wat dieren bij, maar gistermiddag hebben wij onze eerste twee groepen eenden uit kunnen zetten! Inheemse dieren weer uitzetten in hun leefomgeving is natuurlijk altijd mooi om te doen! Maar bij jonge dieren is het extra speciaal. De eenden waren allemaal als hele jonge eendjes binnengekomen in de opvang. Soms met een groepje, soms met z’n tweeën of soms helemaal alleen. Soms gewond, soms verzwakt, maar meestal verweesd omdat hun ouders zijn overleden. De dierverzorgers hebben ze nagekeken, geobserveerd en verzorgd. Het verzorgen betekent grotendeels: ervoor zorgen dat er voedsel ingaat en schoonmaken wat er daarna weer uitkomt 😉 De eendjes hebben geleerd van hun broertjes en zusjes en van volwassen eenden die ook voor revalidatie in de opvang zaten. Ze zijn uitgegroeid tot bijna volwassen ogende eenden. En wat gaat dat groeien toch snel!

Maar nu moeten ze het alleen gaan doen! Bij het uitzetten waren ze even in de war; ‘wat is dit hier en wat gaan we doen?’. Maar al vrij snel plonsde één eend in het water en de rest volgde. Lekker zwemmen en meteen van het kroost eten! We laten ze met een gerust hart achter en wensen ze veel succes!

Veel jonge wilde dieren verlaten vroegtijdig hun nest, ze moeten zelf leren eten te zoeken en te vliegen. Dit doen ze veelal vanaf de grond, maar ouders zijn in de buurt om ze in de gaten te houden en ze te leren voor zichzelf zorgen. Wees u zich er bewust van dat het opvoeden van een jong verweesd wild dier specialistisch werk is. Wettelijk gezien mag u dit dan ook niet zelf doen. Dus vindt u een wild dier dat ziek, verzwakt, gewond of verweesd is, neem dan altijd contact op met de plaatselijke dierenambulance en/of opvangcentrum voor advies.

 

Schuiven naar boven