05 aug 2018

Konijnen

Soort: Verschillend

Geslacht: Mannelijk en vrouwelijk

Leeftijd: Jong volwassen en volwassen

Gesteriliseerd/gecastreerd: Alle rammen zijn gecastreerd, een enkele voedster gesteriliseerd.

Bijzonderheden: Zie tabblad omschrijving voor meer details.

Rapportnummer: –

Labelnummer: –

In onze kleine huisdierenopvang zitten momenteel zo’n tien konijnen die allemaal op zoek zijn naar een nieuw huisje waar zij met een vriendje of vriendinnetje een fijne toekomst tegemoet gaan.

Hieronder staan een aantal foto’s van konijnen die momenteel bij ons in de opvang verblijven. Let op: dit geeft een globaal beeld van de konijnen die wij hebben. Het kan zo zijn dat konijnen inmiddels geplaatst zijn op het moment dat u dit leest. Wij doen ons best om zo snel mogelijk onze site aan te passen.

Via het e-mailadres herplaatsing@dierenambulancenijmegen.nl kunnen wij u verder helpen wat betreft uw konijnenwensen. In reactie op uw e-mail zullen ook onze mogelijkheden en voorwaarden voor het herplaatsen duidelijk worden.

De Dierenambulance Nijmegen e.o. (DAN) helpt individuele dieren in nood. Zo’n 100 vrijwilligers staan dag en nacht klaar voor hulp aan dieren. Er wordt zo’n 50.000 keer per jaar gebeld voor hulp aan dieren en er worden rond de 5.000 dieren per jaar geholpen. De DAN beschikt over drie ambulances en de daarbij behorende hulpmiddelen, een rubberboot en een paardentrailer. Daarnaast heeft de DAN diverse opvang- en revalidatiefaciliteiten, waaronder een vogelasiel en een opvang kleine zoogdieren.

Op zondag 15 april organiseert Dierenambulance Nijmegen e.o. een Open Dag. U krijgt die dag een kijkje achter de schermen: er zijn rondleidingen, u kunt de binnen- en buitendierenopvang en de meldkamer bekijken en u kunt de ambulances bezichtigen. U krijgt informatie over het werk van de DAN en de (lopende) projecten. Patholoog anatoom Frank van de Goot geeft een lezing over forensisch dieronderzoek. Er is een feestelijke opening van de nieuwe konijnenopvang door de oudste vrijwilliger (90 jaar) samen met dierenarts Rutger Reurings. Bovendien zijn er verschillende leuke activiteiten voor kinderen en uiteraard staan de koffie en thee klaar.
U bent op zondag 15 april van harte welkom tussen 11 en 16 uur op Thijmstraat 121 in Nijmegen.

Vorige week hebben we een nieuwe stellage met intakehokken in de opvang kunnen plaatsen. En wat zijn we er blij mee!

De intakehokken zijn speciaal voor ons gebouwd door Jelmer Sinnema. Voorzien van makkelijk schoon te maken deuren en binnenzijdes zonder hoeken. Hierdoor kost het de dierverzorgers minder tijd om de hokken schoon te maken. Tevens zijn de onderste hokken voorzien van warmtelampen, zodat dieren die ’s avonds en ’s nachts door de ambulance worden binnengebracht meteen warm weggezet kunnen worden.

Met dank aan Stichting DierenLot en Stichting het Waardige Dier die gezamenlijk deze nieuwe hokken gefinancierd hebben.

Het is druk in de opvang! De dierenambulances rijden af en aan. De chauffeurs en bijrijders hebben soms net tijd om een broodje te smeren. De dierverzorgers werken van s‘ochtends vroeg tot ’s avonds laat om, onder andere, alle jonge dieren te voeren. De centralisten hebben het ook behoorlijk druk en maken veel praaturen. Melders komen dieren, voornamelijk jonge verweesde of gewonde vogels, brengen. Hier zijn wij heel erg dankbaar voor!

Er komen dagelijks dus behoorlijk wat dieren bij, maar gistermiddag hebben wij onze eerste twee groepen eenden uit kunnen zetten! Inheemse dieren weer uitzetten in hun leefomgeving is natuurlijk altijd mooi om te doen! Maar bij jonge dieren is het extra speciaal. De eenden waren allemaal als hele jonge eendjes binnengekomen in de opvang. Soms met een groepje, soms met z’n tweeën of soms helemaal alleen. Soms gewond, soms verzwakt, maar meestal verweesd omdat hun ouders zijn overleden. De dierverzorgers hebben ze nagekeken, geobserveerd en verzorgd. Het verzorgen betekent grotendeels: ervoor zorgen dat er voedsel ingaat en schoonmaken wat er daarna weer uitkomt 😉 De eendjes hebben geleerd van hun broertjes en zusjes en van volwassen eenden die ook voor revalidatie in de opvang zaten. Ze zijn uitgegroeid tot bijna volwassen ogende eenden. En wat gaat dat groeien toch snel!

Maar nu moeten ze het alleen gaan doen! Bij het uitzetten waren ze even in de war; ‘wat is dit hier en wat gaan we doen?’. Maar al vrij snel plonsde één eend in het water en de rest volgde. Lekker zwemmen en meteen van het kroost eten! We laten ze met een gerust hart achter en wensen ze veel succes!

Veel jonge wilde dieren verlaten vroegtijdig hun nest, ze moeten zelf leren eten te zoeken en te vliegen. Dit doen ze veelal vanaf de grond, maar ouders zijn in de buurt om ze in de gaten te houden en ze te leren voor zichzelf zorgen. Wees u zich er bewust van dat het opvoeden van een jong verweesd wild dier specialistisch werk is. Wettelijk gezien mag u dit dan ook niet zelf doen. Dus vindt u een wild dier dat ziek, verzwakt, gewond of verweesd is, neem dan altijd contact op met de plaatselijke dierenambulance en/of opvangcentrum voor advies.

 

Mijn zusje Sabrina doet vrijwilligerswerk bij de dierenambulance en stuurde mij drie maanden geleden enkele schattige foto’s van een (wat ik toen dacht) muis. Foto’s waarbij het diertje met dikke traanoogjes door de tralies gluurde. Op zoek naar liefde en eten. Vrijwel onmiddellijk smolt ik bij deze foto’s en ging ik op bezoek bij de DAN. Daar aangekomen bleek het om een hamster te gaan en geen muis. Maar dat maakte voor mij niks uit. Ik was verkocht op dit schattige dikke beestje.

Een paar weken later mocht ik haar ophalen. Speciaal voor de hamster Muis had ik een drie etage tellende kooi gekocht en voorzien van de mooiste speeltjes en hapjes. Mijn vriend keek me raar aan: “het is een hamster, overdrijf je niet een beetje?” Inmiddels woont muis heel gelukkig bij mij. Ze mag dagelijks door de kamer rennen in een doorzichtige hamsterbal. Of ze ligt lekker tegen mij aan op de bank. Ook mijn vriend is inmiddels verkocht zoals je op de foto ziet. Ik kan me geen leven zonder deze dikkerd voorstellen.

Geschreven door: Thalita Martens

 

 

Ongeveer een jaar geleden kwam Kiwi in de opvang. Door het ambulancepersoneel was hij (ik weet niet of het echt een mannetje is) eigenlijk Woody genoemd, maar die naam heb ik snel veranderd. Bijna iedereen was meteen verliefd op Kiwi! Zijn enthousiaste gedrag en hang naar aandacht trok veel bekijks. En vergeet z’n kleurrijke uiterlijk niet! Zijn donkerbruine ogen leken net kleine kraaloogjes, die je overal nieuwsgierig volgen.

Eenmaal thuis leek hij snel z’n plek gevonden te hebben. Er werden proefvluchten gemaakt door de hele kamer en lievelingsplekjes gekozen. Zo vindt Kiwi de badkamer één grote speelplaats en zit hij vaak in z’n emmertje rondjes te rennen of herrie te schoppen. Daarnaast is hij dol op water, gaat mee onder de douche en baddert om de dag in de gootsteen. Als het donker wordt en hij een rustig plaatsje zoekt, gaat hij achter de magnetron zitten. Soms is het nog een hele klus om hem daar vandaan te halen als hij naar bed moet (lees: z’n kooi in moet).

Kiwi houdt, ondanks zijn speelse gedrag, weinig van speeltjes. Daar wordt hij boos op en maakt zich klaar om aan te vallen, waarbij ik moet oppassen dat hij m’n vingers niet meeneemt. Echter vindt hij alles waar ik of visite aandacht aan hecht een speeltje. Lekker aan je telefoon knabbelen, oorbellen of ketting jatten van de visite, met bestek gooien; hij kan er uren mee bezig zijn, zucht! Daarnaast trekt hij af en toe z’n snavel open en produceert een geluid waar je oren van kunnen gaan piepen. Naast dit brutale gedrag, houdt hij erg van knuffelen en stoeien. Dan rolt hij op z’n rug en kruipt in het holletje van je hand, tegen je nek of op een ander geschikt plekje.

Qua woordjes is zijn vocabulaire relatief klein. “Kiwikusje”, “hai”, “kom es”, zijn de meest gebruikte woordjes. Daarnaast zegt hij af en toe na een harde kreet “niet doen”. Tja, die manier van afleren is weinig effectief, maar stiekem wel grappig!

Zijn lievelingseten is alles wat op mijn bord ligt, zolang het op m’n bord ligt. Als Kiwi in zijn kooi hetzelfde aangeboden krijgt, grijpt hij liever naar de zonnebloempitten. Met voeding blijft het een zoektocht en uitdaging om hem alle voedingsstoffen binnen te laten krijgen.

24 april, de dag dat ik Kiwi uit de opvang heb gehaald, heb ik omgedoopt tot zijn verjaardag. Hij zal aankomende april ongeveer 2 jaar worden (als de informatie op zijn ring klopt). Ik hoop dat ik nog veel verjaardagen van en met Kiwi kan vieren. Om alle clichés maar waar te maken, kan ook ik niet ontkennen dat een huisdier je leven verrijkt en ik een klein vriendje erbij heb!

Geschreven door: Petra Alink

 

De DAN bestaat inmiddels al weer ruim 30 jaar en dat betekent dat nogal wat verblijven voor dieren aan vernieuwing toe zijn.
Daarom hadden we bij Dierenlot financiële steun gevraagd tijdens hun ‘Najaarsronde 2016’ voor de aanschaf van een frettenkooi en een aantal vogelkooien voor ‘gezelschapsvogels’ en gelukkig hebben we hun steun gekregen!

Nieuwe frettenkooi met opzet

Allereerst hadden we een goede frettenkooi nodig. De DAN krijgt met enige regelmaat een fret binnen, die vaak niet direct naar een gespecialiseerde opvang kan worden doorgebracht. Tot er daar plek is, vangt de DAN de fret (tijdelijk) op. Onze beschikbare hokken waren echter te klein. Fretten hebben veel beweging nodig en zijn slimme, nieuwsgierige dieren. Dankzij Dierenlot hebben we nu een nieuwe frettenkooi kunnen aanschaffen, waarin een opvangfret meer beweging en meer omgevingsverrijking geboden kan worden. Dat verbetert hun welzijn in de opvang. Doordat de kooi uit twee compartimenten bestaat, kunnen ook vrijwilligers die bang zijn voor fretten (of voor een bijtfret) deze dieren toch goed verzorgen. Ook dit komt het welzijn van een opvangfret ten goede. Zolang er geen fret is, kan de kooi ook worden ingezet voor de tijdelijke opvang van tamme ratten (zoals op dit moment het geval is).

Nieuwe muisvrije vogelkooi wachtend op vogeltje in nood

Daarnaast had de DAN dringend een aantal grotere vogelkooien nodig voor ‘gezelschapsvogels’. De DAN had nu een aantal (te) kleine kooien aan het plafond hangen om te voorkomen dat er muizen bij kunnen. Er is namelijk een probleem geweest met muizen in de opvang. Door diervriendelijk muizengaas en een beter voer- en opslagbeleid hebben we dit probleem nu grotendeels onder controle. Echter voor de ‘gezelschapsvogels’ waren nog steeds grotere verrijdbare kooien nodig, waar de muizen niet in kunnen klimmen. Vogels zijn immers heel gevoelig voor ziekten die muizen met zich kunnen meebrengen.

Dankzij de bijdrage van Dierenlot hebben we nu vier grotere vogelkooien kunnen aanschaffen, die meer bewegingsvrijheid bieden aan de op te vangen vogels. De schuine rand aan de onderkant van dit type vogelkooien voorkomt, dat er muizen bij de vogels of hun voer kunnen komen. Dit betekent een hoger dierenwelzijn. Daarnaast zijn de kooien verrijdbaar en daardoor flexibel inzetbaar, Hierdoor kunnen we de kooien naar behoefte in de quarantaine of in het opvanggedeelte (of nog elders) neerzetten.  Soms zitten er immers veel vogels in de quarantaine en heb je daar kooien nodig, en daarna kunnen ze met kooi en al naar de normale opvangruimte worden gebracht. Dit is voor de vogels minder stressvol, doordat ze niet hoeven te worden overgezet in een andere kooi. Voor onze dierverzorgers betekenen verrijdbare kooien een minimum aan lichamelijke inspanning, waardoor rugklachten kunnen worden voorkomen en hun inzet voor de dieren beter gegarandeerd blijft.

Nieuwe muisvrije vogelkooien

Zowel de fretten als de gezelschapsvogels kunnen we nu dus weer op een verantwoorde wijze opvangen. Dank, Dierenlot!

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

03 jan 2017

Centralist(e)

De stichting Dierenambulance Nijmegen (DAN) verleent het hele jaar door 24/7 hulp aan dieren in nood. Gemotiveerde vrijwilligers staan dag en nacht klaar voor de hulpverlening. Voor directe hulpverlening beschikt de DAN over een viertal ambulances. In ons opvangcentrum vangen we behalve honden en katten vooral wilde inheemse dieren en gezelschapsdieren op. De meldingen van gevonden en gewonde dieren komen bij de centrale binnen. Als centralist geef je advies en bepaal je of de ambulance in actie komt.

Als centralist(e) heb je een coördinerende en sturende functie. Je kunt gebeld worden door burgers en/of ketenpartners zoals Politie, Brandweer, Rijkswaterstaat en gemeenten. De gesprekken gaan over hulpvragen en meldingen en deze moeten ook doorgezet en gecoördineerd worden. Het is belangrijk dat je stressbestendig bent en naast enige dierenkennis beschikt over communicatieve vaardigheden, maatschappelijke betrokkenheid en computervaardigheid.

Taakomschrijving

 • Regelen binnenkomend en uitgaand telefoonverkeer
 • Agenda bijhouden van uit te voeren ritten en opdrachten en deze ook coördineren
 • Administratief werk met behulp van computer
 • Beheer van mobilofoon, telefooncentrale

Functie-eisen

 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Goede communicatieve vaardigheden
 • Affiniteit met het coördineren en uitzetten van taken
 • Stressbestendig
 • Improvisatievermogen
 • Zowel zelfstandig als in teamverband kunnen werken
 • Kennis van en/of ervaring in de omgang met dieren

Wat hebben wij jou te bieden?

De Dierenambulance Nijmegen is een gezellige en leerzame werkplek die vooral met vrijwilligers werkt. Naast zinvol werk met dieren bieden we jou een leerzame allround inwerkperiode aan.

Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan contact op via onderstaande gegevens en we zullen u uitnodigen voor een kennismakingsbijeenkomst/gesprek.

Contactpersoon: Paul Deuning
E-mailadres: roosterplanning@dierenambulancenijmegen.nl

03 jan 2017

Dierenambulance

De stichting Dierenambulance Nijmegen (DAN) verleent het hele jaar door 24/7 hulp aan dieren in nood. Gemotiveerde vrijwilligers staan dag en nacht klaar voor de hulpverlening. Voor directe hulpverlening beschikt de DAN over een viertal ambulances. In ons opvangcentrum vangen we behalve honden en katten vooral wilde inheemse dieren en gezelschapsdieren op.

Als vrijwilliger van de dierenambulance start je altijd als bijrijder. Als bijrijder van de ambulance rijd jij samen met de chauffeur naar de melding toe. Hier kun je te maken krijgen met verschillende situaties waarbij jullie hulp moeten verlenen. Denk bijvoorbeeld aan een vos die verstrikt is geraakt, een paard die vast zit in de modder, een agressieve of angstige hond die vervoerd moet worden of een eigenaar die bijgestaan moet worden bij zijn verdriet. Het is daarom belangrijk dat je hulpvaardig, stressbestendig en daadkrachtig te werk kunt gaan. Daarnaast zijn inventief en creatief handelen eigenschappen die van toepassing zijn op een bijrijder van de dierenambulance. Gedisciplineerd werken is een vereiste, aangezien er orders en opdrachten van b.v. politie of brandweer opgevolgd moeten worden en omdat er volgens regels van de wet gehandeld dient te worden.

Taakomschrijving

 • Uitvoering van ritten
 • Schriftelijke rapportage ritten
 • Schoonmaak en aanvulling ambulances

 Functie-eisen

 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Zowel zelfstandig als in teamverband kunnen werken
 • Goede communicatieve vaardigheden
 • Improvisatievermogen
 • Om kunnen gaan met emoties
 • Stressbestendig
 • Ervaring in de omgang met dieren
 • Goede lichamelijke conditie

In eerste instantie worden vrijwilligers van de dierenambulancedienst altijd als bijrijder ingewerkt. Na het opdoen van ervaring en vaardigheden als bijrijder kan men uiteindelijk chauffeur worden op de ambulance.

Wat hebben wij jou te bieden?

De Dierenambulance Nijmegen is een gezellige en leerzame werkplek die vooral met vrijwilligers werkt. Naast zinvol werk met dieren bieden we jou een leerzame allround inwerkperiode aan. Daarnaast bestaat de mogelijkheid tot het volgen van een extern erkende opleiding voor vakbekwaam Dierenambulance medewerker.

Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan contact op via onderstaande gegevens en we zullen u uitnodigen voor een kennismakingsbijeenkomst/gesprek.

Contactpersoon: Paul Deuning
E-mailadres: roosterplanning@dierenambulancenijmegen.nl

03 jan 2017

Dierverzorger

De stichting Dierenambulance Nijmegen (DAN) verleent het hele jaar door 24/7 hulp aan dieren in nood. Gemotiveerde vrijwilligers staan dag en nacht klaar voor de hulpverlening. Voor directe hulpverlening beschikt de DAN over een viertal ambulances. In ons opvangcentrum vangen we behalve honden en katten vooral wilde inheemse dieren en gezelschapsdieren op. De dieren krijgen bij ons een goede verzorging en de wilde dieren worden voorbereid om weer in het wild uitgezet te worden.

Voor de verzorging van deze dieren zijn wij op zoek naar dierenverzorgers. Als dierenverzorger verzorg je de dieren in de dierenopvang en voer je de schoonmaakwerkzaamheden uit die daarbij horen. Gedisciplineerd te werk gaan volgens protocollen, mede opgesteld door ministeries, is erg belangrijk.

Taakomschrijving

 • Verzorgen van de dieren in de dierenopvang
 • Het uitvoeren van bijbehorende schoonmaakwerkzaamheden

Functie-eisen

 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Zowel zelfstandig als in teamverband kunnen werken
 • Communicatieve vaardigheden
 • Improvisatievermogen
 • Stressbestendig
 • Ervaring in de omgang met dieren

Wat hebben wij jou te bieden?

De Dierenambulance Nijmegen is een gezellige en leerzame werkplek die vooral met vrijwilligers werkt. Naast zinvol werk met dieren bieden we jou een leerzame allround inwerkperiode aan.

Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan contact op via onderstaande gegevens en we zullen u uitnodigen voor een kennismakingsbijeenkomst/gesprek.

Contactpersoon: Paul Deuning
E-mailadres: roosterplanning@dierenambulancenijmegen.nl


1 2 3 4 6

WELKOM

Stichting Dierenambulance Nijmegen en omgeving (DAN)

De Dierenambulance Nijmegen (DAN) streeft naar een bereikbaarheid van 24 uur per dag, 7 dagen per week. Echter kunnen we dit door vrijwilligerstekort niet garanderen. Mochten we niet bereikbaar zijn en u heeft een spoedgeval bel dan met de dichtstbijzijnde dierenarts. Voor spoedgevallen in Nijmegen kunt u contact opnemen met de Nijmeegse Spoeddienst Dierenartsen 0900-1123437.

Voor informatie is de DAN tijdens kantooruren te bereiken op: (024) 3562580

Dier vermist
of gevonden?

Bel (024)3550222

Zoeken

Copyright 2015 DAN. ICI-webdesign