Tips en adviezen

Zorg dat uw huisdier een chip krijgt!

Gelukkig zijn er steeds meer huisdieren gechipt. Niet alleen honden en katten, maar ook konijnen en fretten. Indien de registratie goed opgeslagen is bij een databank is het voor een dierenarts of dierenambulance een fluitje van een cent om achter het adres van de eigenaar te komen. Maar helaas zijn er nog steeds dieren wel gechipt, maar is de registratie niet aangepast als men bijvoorbeeld verhuisd is of als het dier van eigenaar is veranderd. Dan is het onmogelijk achter het juiste adres te komen. Dit geeft onnodige kosten en natuurlijk stress voor u en uw huisdier. Via internet kunt u zelf kijken of uw gechipte huisdier goed staat geregistreerd.
Voer het 15-cijferige chipnummer van uw huisdier in op www.europetnet.com.

Staat uw huisdier geregistreerd bij een aangesloten (Europese) databank, dan wordt u daar vanzelf naar doorgelinkt en kunt u de gegevens controleren. U kunt ook zoeken via www.petmaxx.com, die zoekt wereldwijd, maar uitsluitend in officiële en betrouwbare databanken. Voor Nederland kunt U het snelst zoeken op www.ndg.nl, www.chipnummer.nl of www.rca-databank.nl.

Voor honden met een stamboom en chip van de Raad van Beheer te Amsterdam kunt u alleen tijdens kantooruren via tel.nr. 0900-7274663 informatie opvragen. Daarom adviseren wij u om een hond met een chip van de Raad van Beheer ook te registreren bij de NDG of RCA, deze zijn nl. 24 uur per dag, 7 dagen in de week via Internet te bereiken.

MAAR…….

Bent U uw dier kwijt, thuis dan wel op vakantie, bel zo snel mogelijk de dierenambulance van het gebied waar uw huisdier weggelopen is. Als dit nummer bij u niet bekend is, kunt U altijd via 0900 88 44 (algemeen politie nummer) vragen dat men u doorverbindt met de juiste instantie van dat gebied.

In Nijmegen, Beuningen, Druten, West Maas en Waal, Mook, Gennep, Millingen aan de Rijn en Beek-Ubbergen kunt U direct contact opnemen met de DAN 024 3550222 en met Stichting Amivedi 024 3294629. In Wijchen kunt U naast de DAN en Stichting Amivedi ook nog contact opnemen met de politie Wijchen en/of de Dierenbescherming.

Verschil tussen huisdieren en dieren uit de natuur in hulpsituaties

Wanneer een dier geholpen moet worden, zult u dat dier op de een of andere manier moeten benaderen, hanteren en eventueel vervoeren. Hierbij is het belangrijk stil te staan bij het verschil in gedrag tussen huisdieren en in het wild levende dieren in hun houding tegenover mensen.

Lees verder

Warmte en huisdieren

100630warmte-zomer Bij warm weer zien wij nog steeds mensen hun hond uit laten op het heetst van de dag, zelfs langs de fiets! Dit kan echt de dood tot gevolg hebben voor uw hond. Bij oververhitting is de overlevingskans erg klein.Advies, laat de hond vroeg (voor 9.00 uur) en heel laat uit. Geen honden in een auto achterlaten! Let goed op je hond zodra hij of zij oververhit raakt direct koelen met water, begin bij de poten en de buik. Net zo lang koelen dat de temperatuur niet meer boven de 38 graden is. Neem altijd contact op met de dierenarts als uw hond te warm is geweest. Hebt U geen hulp voor vervoer naar uw dierenarts bel dan de dierenambulance, zij hebben vaak zuurstof aan boord wat meestal nodig is. Hebt u een auto met airco zet het dier hier dan in!. Maar koelen koelen koelen en wel direct. Dit kan ernstige inwendige schade voorkomen.
Mocht U uw hond laten zwemmen of laten drinken uit open water kijk goed of er geen blauwalg of botulisme in dat water aanwezig is!Ook katten en overige huisdieren hebben last van de hitte. Probeer de katten ook binnen te houden. Zorg voor voldoende drinken. Houdt bij konijnen goed in de gaten dat het hok brandschoon is. Op de urine komen vliegen op af, deze zetten vliegeneitjes op het dier en het kan voorkomen dat binnen 24 uur het konijn “opgegeten” wordt door maden. Dus laat niet onnodig voer buiten in de warmte staan.

Schuiven naar boven