Egelopvang

Egel opvang| Dierenambulance Nijmegen e.o.


De DAN vangt al vele jaren zwakke en zieke egels op. Naast de binnenopvang is er ook een mooie buitenopvang gerealiseerd. Een oud tuinhuisje, gekregen van een particulier, is geheel opgeknapt, geïsoleerd en van warmtelampen voorzien.De DAN heeft een egelopvang met de daarbij behorende ontheffing van het ministerie. Al heel wat keren heeft de DAN te hulp moeten schieten bij egels die vast zaten in een net of een tuinomheining, of egels moeten helpen die in een vijver terecht waren gekomen.Veel mensen beseffen niet, dat er in onze tuinen egels wonen en dat we daar heel blij mee mogen zijn. Ze eten namelijk slakken, wormen en insecten. En vooral slakken worden door menig tuinbezitter als schadelijk gezien. Daarnaast zijn egels ook een heel leuke natuurbeleving. Vooral in de schemering kun je ze zien scharrelen in de tuin, maar dan vooral in de tuinen die niet zo netjes zijn aangeharkt en waar ze tussen bladeren en bij de composthoop een ideale leefomgeving vinden. Daar maken ze soms ook hun nest en overwinteren ze.

 

Egels slapen vijf tot zes maanden en worden pas in april weer wakker. Tijdens de winterslaap is hun lichaamstemperatuur gezakt tot rond de vijf graden. Mocht u dus eens een egel aantreffen die erg koud is, dan kan dat zijn doordat hij net uit de winterslaap komt of gestoord is tijdens de slaap. Als ze eenmaal wakker zijn, denken ze vooral aan eten. Pas in juni gaan ze denken aan kleine egeltjes en de eerste jongen worden in juli geboren, gelukkig voor de moeder, met zachte witte stekeltjes. Ook in oktober kun je nog een moederegel met haar jongen zien rondscharrelen en men denkt dan wel eens dat de jongen te klein zijn om de winter te overleven. Dit valt over het algemeen wel mee. De jongen overwinteren samen met moeder in een warm nest en lekker tegen elkaar aan gerold.

 

De jonge egels zijn het beste af bij hun moeder. Ze zijn door de mens wel groot te krijgen met kattenvoer, maar dan missen ze toch de extra bacteriën e.d. die in kevers en torren zitten. De egels die zich niet meer goed oprollen als je ze aanraakt, die een rochelend geluid maken, stinken en midden op de dag rondlopen, hebben vaak onze hulp nodig. Dan kunt u het beste de DAN bellen. Wij kunnen dan in onze egelopvang proberen, met de juiste medische verzorging en voeding, het dier te helpen.

 

Om problemen te voorkomen kunt u er voor zorgen dat er in uw vijver een plank ligt in de vorm van een trapje, zodat een egel die er in valt, er ook weer uit kan. Gaas, netten en omheining moeten mazen hebben waar een egel gemakkelijk doorheen kan of zich niet in kan verstrikken. Helemaal mooi is het als u in uw tuin een berg bladeren hebt liggen of een composthoop. Ze zullen er met veel plezier leven en u hebt in de schemering een mooi schouwspel. Als u vragen hebt of denkt dat de egel ziek is, bel dan de DAN 024 3550222 voor advies of kijk op onze website www.dierenambulancenijmegen.nl.

 

 

Op onderstaande link een filmpje over egels bij de DAN

http://www.dierenambulancenijmegen.nl/persarchief/20090103gelderlander.html

Schuiven naar boven