Dit is ons mooie liefdes duo, Barry & Sierra. Ze zijn altijd samen en Barry vindt het heerlijk om Sierra als zijn hoofdkussen te gebruiken. Het verhaal achter deze konijnen is best bijzonder.

Beide konijnen zijn eind 2020 bij ons binnengekomen. Al snel werd duidelijk dat er een probleem was met hun ontlasting; het was niet consistent en had niet de juiste vorm en structuur. Na wat onderzoek kwamen we erachter, dat ze lijden aan een ziekte genaamd megacolon. Een gedeelte van hun dikke darm is verwijd en verslapt. De peristaltiek (knijpende beweging van de darm) is erg slecht omdat de gladde spieren van de darm niet voldoende geprikkeld worden. De voedselmassa wordt hierdoor niet goed doorgevoerd en kan zich vervolgens gaan ophopen. Deze ophopingen zijn terug te vinden op diverse plaatsen in de darm. De voedselmassa droogt vervolgens uit en wordt keihard, waardoor de doorvoer nog verder wordt bemoeilijkt. De darm rekt steeds meer uit door het ophopende voedsel. De oorzaak van deze ziekte is niet bekend, echter wordt verondersteld dat megacolon een genetische afwijking is. Het ontbreken van zenuwcellen kan mogelijk een rol spelen bij een megacolon. Deze afwijking wordt het meest gezien bij witte konijnen met donkere vlekken en donkere ogen.

Nu zult u misschien denken: hoe is dit liefdeskoppel tot stand gekomen en hoe kunnen deze konijnen nog een dierwaardig bestaan hebben? De ziekte gaat niet meer weg en uiteindelijk zullen ze eraan overlijden. Met aanpassingen in de voeding kunnen ze nog een mooi leven hebben. Toen beide konijnen met voeding en medicatie gestabiliseerd waren, hebben we ervoor gekozen om ze aan elkaar te koppelen, en met succes. Barry vond het allemaal wat spannend, maar met rust en geduld is de koppeling voorspoedig verlopen. Met als resultaat een echt ‘plak’ koppel.

We zoeken voor dit mooie en gezellige koppel mensen die ervaring hebben met konijnen. Het is belangrijk om hun ontlasting goed in de gaten te houden; hieraan kun je zien of er wat in voeding aangepast dient te worden. Barry en Sierra moeten binnen gehuisvest worden, zeker in de zomer omdat hun ontlasting extra aantrekkelijk is voor vliegen. Maar af en toe buiten hun benen strekken met mooi weer is natuurlijk heel fijn voor het koppel. Ze eten met name groente, krachtvoer kunnen ze namelijk niet goed verwerken. Ze krijgen drie keer per dag een mooie portie groente. Ze eten per keer samen 300 gram groente, dit komt neer op een kleine kilo groente per dag. Fruit mogen ze niet hebben vanwege hun ziekte en met kruiden is voorzichtigheid geboden. Als de ontlasting en hun gedrag hier aanleiding voor geeft, moeten ze mogelijk een periode ondersteunt worden met orale medicatie, zoals pijnstilling en laxeermiddel.

Mocht u erover nadenken om dit mooie koppel nog een goed leven te bieden, dan zullen wij uiteraard zorgen voor korte lijnen wat betreft hun gezondheid. Ze zijn bekend bij onze dierenarts en het zou fijn zijn als ze daar onder controle blijven. Bij interesse zullen we hierover meer bespreken, uitleggen en een aantal zaken kortsluiten.