Uiltje in de melasse gevlogen

Het was een rustige nazomerse woensdagmiddag. De telefoon ging, een meneer had een uiltje gevonden die in de melasse was gevlogen. De centralist stuurde meteen een team er met de ambulance op uit en meldde alvast aan mij wat er was gebeurd.

Aangezien melasse voor mij een niet bekende term was, ben ik dit even gaan opzoeken. Op internet vond ik het volgende over melasse:

Melasse of molasse is een stroopachtig bijproduct van de productie van suiker uit suikerriet of suikerbieten.

Daarnaast vermeldden verschillende bronnen dat melasse met lauw water goed ergens vanaf te wassen zou zijn. Dit klonk gunstig voor het diertje.

uiltje5Even later kwamen de ambulancemedewerkers de Dierverzorging binnen met een kartonnen doos. Bij het openen van de doos kwam me een soort van ketjapachtige, zoetige lucht tegemoet. Licht misselijk van deze lucht ging ik het uiltje bekijken. De melder had hem netjes met een stok in een doosje gezet. Maar al snel bleek dat het uiltje door de melasse vastgeplakt zat aan beide.

Voorzichtig heb ik het diertje los kunnen krijgen van de bodem en daarna van de stok. Daarna heb ik hem voorzichtig gewassen met lauw water. Na het wassen heb ik hem licht droog gewreven en daarna geföhnd. Uiteindelijk kon het uiltje in alle rust bijkomen in de couveuse.

Vrij snel voelde hij zich beter en begon hij lekker te eten. In de dagen erna hebben we het uiltje nogmaals gewassen en na een halve week was hij weer fit genoeg om uitgezet te worden. Helaas was hij tijdens het uitzetten zo vliegensvlug, dat het filmpje mislukt is. Maar zeker is, dat het diertje blij was om weer terug in de wijde wereld te zijn!

Geschreven door: Paul Deuning

Uiltje in de melasse gevlogen
Schuiven naar boven