Opvang huisdieren

Opvang Kleine Huisdieren| Dierenambulance Nijmegen e.o.

Geschiedenis Mens-Dierrelatie
Het houden van dieren reikt jaren terug in de tijd. Zo’n twaalfduizend jaar geleden speelden honden al een rol in het mensenleven. Honden maakten zich nuttig als hulp bij het jagen en op een zeker moment als herders van het vee en als waakhond. Katten speelden door hun kat-muis spelletje een rol in het leven van de mens door voedselopslagplaatsen vrij te houden van muizen. Doordat de dieren de mens steeds meer dienden en leefden in dezelfde omgeving als de mens werden ze langzaamaan ook steeds meer gezien als gezelschapsdier. De dieren werden als het ware onderdeel van het gezin. Vandaag de dag zijn dieren bijna niet meer weg te denken in het huishouden als gezelschapsdier. Zo’n dertig miljoen dieren leven in Nederland als huisdier in ruim de helft van de Nederlandse huishoudens. Niet alleen honden en katten maar ook vogels, knaag dieren, konijnen, paarden en vissen werden gedomesticeerd en als huisdier gehouden. Daar – naast worden reptielen, amfibieën en ongewervelde dieren de afgelopen 15 jaar steeds meer als huisdier gehouden.

Dieren werden ook gebruikt in sport en entertainment. Doordat dieren een steeds belangrijkere rol kregen in het leven van de mensen, en mensen een steeds hoger welvaartsniveau bereikten, kwam er steeds meer aandacht voor dierenwelzijn. Wat heeft een dier nodig? Hoe kun je als mens voldoen aan de natuurlijke behoeften/gewoonten van een gedomesticeerd dier?

Huisdieren spelen een rol in het welzijn van de mens, zowel de mentale als fysieke gezondheid van de mens. Wij mensen vinden vaak steun in de aanwezigheid van een dier om ons heen. We vinden het leuk en prettig om een dier om ons heen te hebben. Een dier geeft ons afleiding van de dagelijkse sleur. Wat is lekkerder dan na een lange dag werken erop uit te gaan met je viervoeter en uit te waaien.

Het houden van huisdieren brengt daarnaast veel verantwoordelijkheid met zich mee. Huisdieren kosten geld, tijd en energie. Daarnaast kan het houden van dieren zonder de benodigde kennis zorgen voor onnodig leed en problemen. Dieren kunnen de mens bijvoorbeeld verwonden doordat er te weinig kennis is over het gedrag van een dier.

In de huisdierenopvang komen vrijwel dagelijks huisdieren terecht die zijn ontsnapt of gedumpt. Ontsnapte dieren kunnen we soms weer herenigen met hun eigenaar. Echter het grootste deel van de dieren wordt niet meer opgehaald door hun eigenaar. De eigenaar die het dier in huis nam en om zich heen wilde hebben. Zou dit dan de groep mensen zijn die van tevoren niet goed nagedacht heeft over de verantwoordelijkheden die het houden van dieren met zich mee brengt? Dit blijft altijd een vraag.

De dieren in de huisdierenopvang mogen, nadat een wettelijke termijn van twee weken verstreken is, herplaatst worden bij een nieuwe eigenaar. In het belang van het dier doen wij dit graag. Indien u goed nagedacht heeft over de aanschaf van een dier en alle bijkomende verantwoordelijkheden, verwelkomen wij u graag bij de DAN voor een gesprek over het desbetreffende dier.

De huisdieren die in onze opvang wachten zijn te vinden in de rubriek “Ik zoek een baasje”

De mannetjeskonijnen worden gecastreerd zodat ze samen met een ander konijn geplaatst kunnen worden, zonder dat er meer konijnen geboren worden; konijnen zijn namelijk groepsdieren. Hiervoor wordt een bijdrage gevraagd. De bijdrage voor een konijn uit onze opvang is € 25,-. De dieren zijn dan tevens geënt en krijgen een dierenpaspoort.

Twee keer per week, maar alleen op afspraak, is er gelegenheid om te komen kijken of er een leuk huisdier voor u te adopteren is. Dus mocht u interesse hebben, stuur dan een mail naar herplaatsing@dierenambulancenijmegen.nl en wordt er met u een afspraak gemaakt.

 

 

 

Schuiven naar boven