Geld van Dierenlot voor nieuwe dierverblijven!

De DAN bestaat inmiddels al weer ruim 30 jaar en dat betekent dat nogal wat verblijven voor dieren aan vernieuwing toe zijn.
Daarom hadden we bij Dierenlot financiële steun gevraagd tijdens hun ‘Najaarsronde 2016’ voor de aanschaf van een frettenkooi en een aantal vogelkooien voor ‘gezelschapsvogels’ en gelukkig hebben we hun steun gekregen!

Nieuwe frettenkooi met opzet

Allereerst hadden we een goede frettenkooi nodig. De DAN krijgt met enige regelmaat een fret binnen, die vaak niet direct naar een gespecialiseerde opvang kan worden doorgebracht. Tot er daar plek is, vangt de DAN de fret (tijdelijk) op. Onze beschikbare hokken waren echter te klein. Fretten hebben veel beweging nodig en zijn slimme, nieuwsgierige dieren. Dankzij Dierenlot hebben we nu een nieuwe frettenkooi kunnen aanschaffen, waarin een opvangfret meer beweging en meer omgevingsverrijking geboden kan worden. Dat verbetert hun welzijn in de opvang. Doordat de kooi uit twee compartimenten bestaat, kunnen ook vrijwilligers die bang zijn voor fretten (of voor een bijtfret) deze dieren toch goed verzorgen. Ook dit komt het welzijn van een opvangfret ten goede. Zolang er geen fret is, kan de kooi ook worden ingezet voor de tijdelijke opvang van tamme ratten (zoals op dit moment het geval is).

Nieuwe muisvrije vogelkooi wachtend op vogeltje in nood

Daarnaast had de DAN dringend een aantal grotere vogelkooien nodig voor ‘gezelschapsvogels’. De DAN had nu een aantal (te) kleine kooien aan het plafond hangen om te voorkomen dat er muizen bij kunnen. Er is namelijk een probleem geweest met muizen in de opvang. Door diervriendelijk muizengaas en een beter voer- en opslagbeleid hebben we dit probleem nu grotendeels onder controle. Echter voor de ‘gezelschapsvogels’ waren nog steeds grotere verrijdbare kooien nodig, waar de muizen niet in kunnen klimmen. Vogels zijn immers heel gevoelig voor ziekten die muizen met zich kunnen meebrengen.

Dankzij de bijdrage van Dierenlot hebben we nu vier grotere vogelkooien kunnen aanschaffen, die meer bewegingsvrijheid bieden aan de op te vangen vogels. De schuine rand aan de onderkant van dit type vogelkooien voorkomt, dat er muizen bij de vogels of hun voer kunnen komen. Dit betekent een hoger dierenwelzijn. Daarnaast zijn de kooien verrijdbaar en daardoor flexibel inzetbaar, Hierdoor kunnen we de kooien naar behoefte in de quarantaine of in het opvanggedeelte (of nog elders) neerzetten.  Soms zitten er immers veel vogels in de quarantaine en heb je daar kooien nodig, en daarna kunnen ze met kooi en al naar de normale opvangruimte worden gebracht. Dit is voor de vogels minder stressvol, doordat ze niet hoeven te worden overgezet in een andere kooi. Voor onze dierverzorgers betekenen verrijdbare kooien een minimum aan lichamelijke inspanning, waardoor rugklachten kunnen worden voorkomen en hun inzet voor de dieren beter gegarandeerd blijft.

Nieuwe muisvrije vogelkooien

Zowel de fretten als de gezelschapsvogels kunnen we nu dus weer op een verantwoorde wijze opvangen. Dank, Dierenlot!

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geld van Dierenlot voor nieuwe dierverblijven!
Schuiven naar boven